"Jót s jól! Ebben áll a nagy titok" Kazinczy Ferenc

Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézménye

4400 Nyíregyháza, Árok utca 17.
OM azonosító: 033401
06-30/176 6269
06-42/512 860
nyhkazinczy@gmail.com

Fenntartónk:

Nyíregyházi Tankerületi Központ

4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/b.

E-mail: nyiregyhaza@kk.gov.hu

Telefon: +36 42 795 315

Cseh-magyar cserekapcsolat

CSEHORSZÁGBAN JÁRTUNK 2017

Iskolánk 15 diákja 2017. május 28-június 2-ig diákcsereprogramban vett részt a csehországi Vodnany város gimnáziumának vendégeként. Az idén Vodnany város polgármestere is vendégül látta a csoportot, és támogatásáról biztosította a partnerségi programot.

Az utazásuk első állomása Bécs volt, ahol megtekintették a csodálatos Schönbrunn kastélyt és annak pompás parkját. Már cseh földön járva, a festői szépségű hlubokai várat is bebarangolták.

A vendéglátók idén is érdekes programot állítottak össze, melyek között szerepelt Vodnany természeti és épített értékeinek megismerése, és a már hagyományosnak tekinthető prágai kirándulás. A magyar tanulók kíváncsian járták be a történelmi óvárost, természetesen átkeltek a méltán híres Károly hídon is.

A hét során ellátogattak Mladá Boleslavban, ahol megtekintették a Skoda múzeumot és gyárat. A tanulók nagy örömére a legújabb modelleket maguk is kipróbálhatták. Visszaútban megcsodálták a Sváta Hora zarándoktemplomot és környékét is. A diákok megismerkedtek a történelmi jelentőségű, hangulatos városkával, Pisekkel is. Itt a „Lézer arénában”, egy különleges attrakció várta őket, küzdelmes csatában próbálhatták ki a filmekből jól ismert lézerfegyvereket.

Az utazás megrázó és szívszorító része a terezini konzentrációs táborba tett látogatás volt, ahol saját szemükkel győződhettek meg a holokauszt borzalmaival.

Az utolsó napot a csoport Cesky Krumlovban töltötte. Elsőként bányászruhát öltöttek és kisvasúton mentek le a grafitbányába. Itt betekintést nyertek a grafitbányászat rejtelmeibe, s az idegenvezető tréfájának köszönhetően izgalmas pillanatokat is átélhettek a sötét, földalatti világban.

A felszínre jutva bebarangolták a világörökség részeként számon tartott városkát, a csodálatos kastélyt, illetve annak parkját.

A búcsú napján a gyerekek vegyes érzelmekkel szálltak fel a buszra, hiszen el kellett válniuk újonnan szerzett barátaiktól. A Csehországban töltött napok felejthetetlen és maradandó élményt nyújtottak valamennyijük számára. 

 

CSEH TANULÓK  A KAZINCZYBAN 2016

Iskolánk immár 4. alkalommal, 2016. június 5-10. között fogadta aa cseh testvériskolából érkező csoportot. Az idei program mind a vendég, mind a kazinczys diákok számára nagy élményt jelentett. Az iskolai programokon (cseh diákok prezentációja, MediBall bemutató) kívül természetesen megtekintették városunk nevezetességeit is.

A Móricz Zsigmond Színházban az érdeklődő diákok a kulisszák mögé is bekukkanthattak, megcsodálhatták az egykori előadások jelmezeit és díszleteit. Nagy büszkeség töltötte el a vendégeket, amikor meghallották, hogy Ivo Krobot, a híres cseh rendező Bohumil Hrabal cseg író több darabját is rendezte már Nyíregyházán. A hétfő déutáni program a LEGO gyárban folytatódott, ahol megfigyelhették hogyan és milyen körülmények között készülnek az általuk is kedvelt játékok.

A csoport kát csodálatos napot töltött Sóstón, ahol bebarangolták városunk büszkeségeit: az állatparkot és a falumúzeumot. Természetesen nem maradt ki a programból az "Aquarius" Élményfürdőben való felfrissülés.

Az aggteleki kiránduláson megcsodálták a világörökség részeként nyilvántartott cseppkőbarlandokat. A nap zárásaként Miskolctapolcán bobozhattak a gyerekek.

A csapat a program zárásaként egy bokortanyát látogatott meg, ahol állatokat simogattak, népi játékokat játszottak, majd lovaskocsival felfedezték a környéket. A délután fénypontja a Tengertánc Iskola néptáncbemutatója volt, amit az azt követő tántanulás tett csak igazán felejthetetlenné.

A cseh diákok a pénteki napot - immár vendéglátóik nélkül - a fővárosban töltötték. A buszos városnézés után rövid sétát tettek a Hősök terén és a Városligetben, majd a Parlamentbe is ellátogattak.

A két iskola diákjai között a közösen eltöltött napokban életre szóló barátságok szövődtek, s már alig várják a jövő évi viszontlátást, amikor 15 kazinczys diák utazhat CSehországba.

Cseh partneriskolai kapcsolat

Iskolánk a 2009/2010-es tanévben vette fel a kapcsolatot a csehországi Vodnany város Vodnany Gimnáziumával (8 osztályos gimnázium).

2010 márciusában a cseh iskola igazgatója és kapcsolattartó tanára látogatott el intézményünkbe. A látogatás során megállapodtunk a cserekapcsolat alapvető kérdéseiben.

Ennek értelmében a cseretáborozásban mindkét iskola évente 14-14 gyerekkel vesz részt. Egyik évben a cseh csoport tölt el 6 napot Nyíregyházán, a következő tanévben pedig a magyar gyerekek utazhatnak Csehországba.

Kapcsolatunk célja, hogy a tanulók kölcsönösen megismerkedjenek a két ország természeti és kulturális értékeivel, az ott élő emberek életével. A partneriskolai kapcsolat lehetőséget nyújt a két nép barátságának erősítéséhez.

Kiemelt szerepet kap az iskolában tanult idegen nyelvek / német és angol /gyakorlása, hiszen a kommunikáció németül és angolul folyik. A diákok családoknál laknak, tehát még több lehetőség nyílik az idegen nyelvek használatára. Így a gyakorlatban is megtapasztalhatják az idegen-nyelvtudás fontosságát.

Fontosnak tartjuk, hogy városunk, régiónk nevezetességeit, értékeit bemutassuk vendégeiknek. Bízunk abban, hogy a két iskola kapcsolata városunk turisztikájának bővítéséhez is hozzájárul.

A kazinczysok ismét Csehországban jártak!

Iskolánknak hat éve van testvériskolai kapcsolata a csehországi Vodnany város nyolcosztályos gimnáziumával.

Ebben a programban mindkét iskola évente 14-14 gyerekkel vesz részt. Egyik évben a cseh csoport tölt el 6 napot Nyíregyházán, a következő tanévben pedig a magyar gyerekek utazhatnak Csehországba.

A cserekapcsolat célja, hogy a tanulók kölcsönösen megismerkedjenek a két ország természeti és kulturális értékeivel, az ott élő emberek életével.

Kiemelt szerepet kap az iskolában tanult idegen nyelvek: német és angol gyakorlása, hiszen a kommunikáció ezeken a nyelveken folyik. A diákok családoknál laknak, tehát még több lehetőség nyílik az idegen nyelvek használatára.            

Ez év áprilisában újra iskolánk csapata utazott Csehországba. Útközben rövid pihenőt tartottak Bécsben, ahol megtekintették, a csodálatos Belvedere kastélyt, majd buszos városnézés közben ismerkedtek meg az osztrák főváros legszebb épületeivel.

A vendéglátók érdekes programot állítottak össze, melyek között szerepelt a már hagyományosnak tekinthető prágai kirándulás. A magyar tanulók kíváncsian járták be a történelmi óvárost. Átkeltek a méltán híres Károly hídon, megcsodálták a várat, mely Európa legnagyobb várkomplexumának számít. Nagy élményt jelentett mindnyájuk számára az őrségváltási ceremónia, szinte mindenki készített egy fotót a kapuban posztoló őrrel. Ezen a napon felkeresték a Nemzeti Műszaki Múzeumot és a Nemzeti Galériát is.

A hét során megtekintették a festői szépségű hlubokai várat és a történelmi jelentőségű városkát, Piseket. A városnéző séta után következett a hét egyik legkedveltebb attrakciója, a „Lézer arénában” tett látogatás, ahol küzdelmes csatában próbálhatták ki a filmekből jól ismert lézerfegyvereket.

Az idei utazás különleges színfoltja volt, hogy tanulók betekintést nyerhettek a régészet és antropológia rejtelmeibe. A Pilseni Egyetem archeológusainak irányításával a tanulók részt vettek egy terepgyakorlaton, majd az egyetem speciális laboratóriumában is vizsgálódhattak. Természetesen megcsodálták a nyugat-csehországi város nevezetességeit, hiszen Pilsen az idén”Európa Kulturális Fővárosa” címmel büszkélkedhet.

Cesky Budejovicében a cseh sörgyártás hagyományaival és legmodernebb technológiájával ismerkedtek meg a magyar diákok.

A búcsú napján a gyerekek vegyes érzelmekkel szálltak fel a buszra, hiszen el kellett válniuk újonnan szerzett barátaiktól, bár megbeszélték, hogy tartani fogják a kapcsolatot, szorosabbra fűzve ezáltal az interkulturális szálakat. Az ott eltöltött napok felejthetetlen és maradandó élményt nyújtottak számukra.