"Jót s jól! Ebben áll a nagy titok" Kazinczy Ferenc

Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézménye

4400 Nyíregyháza, Árok utca 17.
OM azonosító: 033401
06-30/176 6269
06-42/512 860
nyhkazinczy@gmail.com

Fenntartónk:

Nyíregyházi Tankerületi Központ

4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/b.

E-mail: nyiregyhaza@kk.gov.hu

Telefon: +36 42 795 315

SAKKPALOTA REFERENCIAINTÉZMÉNY  A KAZINCZY

Sakkpalota referenciaintézményként működik a Kazinczy Ferenc Tagintézmény. A Polgár Judit által kidolgozott képességfejlesztő programot már egy ideje használja a nyíregyházi intézmény, és jók a tapasztalatok. A sakkbajnok  hivatalosan is átadta az iskolának a Sakkpalota címet.

A sakk személyiségfejlesztő, segít a logikus gondolkodásban és a fegyelmezésben. A Kazinczy Ferenc Tagintézményben már használják a mindennapok során, sőt hetente egyszer sakkórájuk van a gyerekeknek. Az eredmények már látszanak, a többi tantárgyat is könnyebben tanulják a gyerekek.

– Matematika-, magyar- és énekórán is nagy hasznát veszik a gyerekek és a tanárok. Az órák nagy része játék, ilyenkor előkerülnek a figurák a papír és a ceruza helyett – ismerteti a program lényegét Simonné Gincsai Rita, a Kazinczy Ferenc Tagintézmény tanítója.

A Kazinczyban alkalmazott Sakkpalota programot Polgár Judit dolgozta ki. A világhírű sportoló módszerével már számos sikert ért el, és az országban több helyen alkalmazzák. Nyíregyházán Magyarország tizedik Sakkpalotája jött létre, az erről szóló oklevelet maga a program kidolgozója adta át.

Kaszparovval sokat lobbiztunk azért, hogy a sakk bekerüljön Európában az oktatási rendszerbe. Ez sikerült, 2013-tól Magyarországon már választható óra a sakk, aminek nagyon örülünk – mondta Polgár Judit, nemzetközi nagymester.

A nyíregyházi iskola tanárai elvégeztek egy 30 órás továbbképzést, ahol megtanulhatták a pedagógiai módszereket, és ma már a gyerekeknek is természetes, hogy sakkórájuk van. Nyíregyháza polgármestere a mai napig profitál abból, hogy egykoron versenyszerűen játszott.

 

KAZINCZYSOK A VILÁGSAKKFESZTIVÁLON:

A nyíregyházi Kazinczy Ferenc Tagintézmény 80 tanulója SAKKmese című előadásával lépett fel 2015. október 17-én Budapesten a Várkert Bazárban, amelyben közreműködtek a Vikár Sándor Zeneiskola növendékei és Hajdú Ágoza zenetanárnő. A  "sakkpalota program"  a logikus gondolkodás és kreatív fejlesztésre épül.

 

Megnyíltak a Sakkpalota kapui a nyíregyházi Kazinczyban

 

A sakk logikai játék, amely megtornáztatja agyunkat, végtelen kombinációs lehetőséggel bír, fegyelemre és figyelemre nevel, fejleszti a kreativitást. Ebből kiindulva dolgozta ki Polgár Judit, a világ legeredményesebb női sakkjátékosa a Sakkpalota képességfejlesztő programot.

„A holnap győztesei azok lesznek, akik képesek az elavult gondolatok elvetésére és új ismeretekkel való behelyettesítésére. A képességfejlesztő sakk a jövőre készíti fel a gyerekeket!”

Polgár Judit e gondolatai jegyében vezették be a Kazinczy Ferenc Tagintézményben a Sakkpalota képességfejlesztő programot. Bár a program a sakk szabályrendszerének alapjaira épül, a sakkjáték elsajátítása azonban nem cél, hanem eszköz. Nem azon van a hangsúly, hogy a gyermekek minél jobb, eredményesebb sakkjátékosok legyenek, hanem a program segítségével a tanulásban és a mindennapi életben hatékonyabban, kreatívabban gondolkodó emberekké váljanak. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a sakkozás nevelő-fejlesztő erejét, személyiségformáló hatását sem.

KÖNNYEDÉN TANULNAK

A foglalkozásokon a pedagógusok megfigyelték, hogy a gyerekek szeretik a furfangos, szórakoztató, érdekes feladatokat. Játékosan, könnyedén tanulnak, életre keltik a bábukat, verselnek, dalolnak. A tanulók szívesen sakkoznak, közben azt is megtanulják, hogy minden „lépésnek” következménye van, több lépésben előre gondolkodásra késztet.
A tehetségfejlesztő sakk jelen van a szakköri órák mellett a magyar-, a matematika-, az ének- és a rajzórákon is. Maczinkóné Halász Erika és Simonné Gincsai Rita tanítónők bemutatóórákat is tartottak szülők, óvónők és kollégák részére, ahol az érdeklődők a sakk sokoldalú felhasználási lehetőségeivel ismerkedtek meg.

ISKOLAI PROGRAM LETT A SAKK

Az elmúlt félév tapasztalatai azt mutatják, hogy a Sakkpalota képességfejlesztő program nemcsak a tehetséggondozásra, hanem a hátránykompenzálásra is alkalmas.
Mindezeket figyelembe véve döntött úgy az intézmény nevelőtestülete, hogy a 2015/16-os tanévtől a Kazinczy Ferenc Tagintézmény első osztályaiban bevezetik a programot.
Az érdeklődő szülők március 19-én 16.30-tól egy iskolába csalogató foglalkozás keretében ismerkedhetnek meg a leendő tanító nénikkel, illetve a Sakkpalota programmal.